La Maternitat d’Elna centra el primer acte de tardor d’Aula Actual a l’AV de Les Planes

Amb la xerrada sobre “La Maternitat d’Elna”, que tindrà lloc el divendres 20 de setembre a les 18.30 arrenca la temporada de tardor del programa Aula Actual de la Federació d’AV del Baix Llobregat (FAVBaix).

En el transcurs d’aquest acte, la historiadora Assumpta Montellà realitzarà una conferència sobre la inoblidable tasca de la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz, qui va fundar la Maternitat d’Elna el 1939. Aquest centre va permetre el naixement i la cura de 400 infants i les seves mares, exiliades d’Espanya i confinades als camps de concentració del sud-est francès (d’Argeler-sur-Mer, Le Barcarès i Saint Cyprien), on l’Estat francès havia destinat les 465.000 persones que fugien de la derrota de l’exèrcit republicà el 1939.
Aquest acte, que es farà al Centre Cívic Les Planes de Sant Joan Despí, forma part de la programació d’Aula Actual que enguany farà un recorregut sobre la problemàtica de les persones que hagueren de desarrelar-se.

La memòria de la immigració a Catalunya, durant els anys 60 i 70; l’exili dels 456  infants cap a Mèxic (Morelia) durant la Guerra Civil, i els impactes dels darrers fluxos migratoris dels anys 90, vertebren la resta de la graella d’Aula Actual per aquesta tardor.